Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

1956 nemzetiségi származású forradalmárai

1956 októberében számos nemzetiségi származású honfitársunk is a forradalom oldalára állt, harcolt és sokan az életüket adták a magyar szabadságért.

Arcképcsarnokunkkal néhány nemzetiségi származású hős előtt kívánunk tisztelegni, akik ugyanúgy 1956 mártírjai voltak, mégis kevés szó esik róluk.

A forradalmárok – a képen való megjelenésük sorrendjében:

Dandos Gyula
A 18 éves fiatalember roma diákvezérként a nyíregyházi forradalmi események egyik kulcsfigurája volt. A forradalom leverése után az ÁVH elfogta és megkínozta, a megtorlás elől megpróbált külföldre szökni, de a szentgotthárdi határőrök lelőtték.
(Forrás: Roma Sajtóközpont)

Pongrácz Gergely
A Pongrátz-testvérek az 1956-os forradalom legendás szabadságharcosai voltak. A szamosújvári, örmény eredetű család kilenc gyermeke közül hat fiútestvér fegyverrel harcolt a budapesti Corvin közben.
A szovjet csapatok támadásának november 4-én ellenálltak a Corvin köziek és még napokig kitartottak. November végén Pongrácz Gergely családjával elhagyta az országot és Bécsben csatlakozott a Magyar Forradalmi Tanácshoz. 1991-ben hazaköltözött, fővárosi elnöke lett az 1956-os Magyarok Világszövetségének, majd az 56-osok Szövetségének, tiszteletbeli elnöke, valamint POFOSZ elnökhelyettese.
(Forrás: Wikipédia)

Kóté Sörös József (Holi)
Kiskunfélegyházán nevelkedett egy tízgyerekes roma családban. A Vöröskereszt által összegyűjtött két teherautónyi élelmiszert szállította a pesti kórházakba, amikor találkozott a VIII. kerületi Vajdahunyad utcai felkelőkkel. Fegyvert kapott és csatlakozott az utcai harcokba. 1957. július 18-án tartóztatták le. Első- és másodfokon is halálra ítélték, harminckét évesen végezték ki.
(Forrás: Eörsi László, sosinet.hu)

Konstantinidisz André
A 39 éves Konstantinidisz André 1946–49-ben, mint kommunista részt vett a görög polgárháborúban, majd politikai menedékjogot kapott Magyarországon. Már a forradalom első napjaiban csatlakozott a Práter utcai általános iskolában tartózkodó felkelőkhöz. 1956. november 4-én reggel a Kilián laktanya előtti harcban életét vesztette.
(Forrás: http://www.fovarosi-hirhatar.hu/)

Mansfeld Péter
1956. október 25-én alakult meg a budai Széna téren az egyik legismertebb ellenálló csoport, hozzájuk csatlakozott az akkor még csak 16 éves, német származású Péter is, aki többek között fegyvereket szállított a forradalmároknak. Miután elfogták, első fokon 15 év börtönre ítélték, ám a Legfelsőbb Bíróság népbírósági tanácsa kötél általi halált szabott ki rá. Mansfeld Péter a magyar és német közös ügy vértanúja lett.
(Forrás: Zentrum.hu)

Mány Erzsébet
1956. december 17-én Gyulán karhatalmisták figyelmeztető lövésekkel oszlatták szét a rendőrségnél tüntető tömeget. A román származású Mány Erzsébet és Farkas Mihály Gyuláról Gyulaváriba mentek és az ottani tüntetőkkel együtt fegyvert szereztek a határőrségtől azért, hogy a karhatalmisták behatolását Váriba meggátolják. A pufajkások nem mentek Váriba, a fiatalok pedig visszavitték a fegyvereket. Mány Erzsébetet és Farkas Mihályt a többiekkel együtt még decemberben letartóztatták, majd az 1957. január 8-10. közötti statáriális tárgyalás végén halálra ítélték őket. A büntetés messze nem állt arányban a “vétséggel”, a cél a megfélemlítés és példa statuálása volt.
(Forrás: Békés Megyei Könyvtár, http://bmtk.bmk.hu/)

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.