Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

A Lengyel-Magyar Barátság Napjának lengyel-magyar megünneplése

Március 26-án a Fővárosi Lengyel Önkormányzat és V. kerületi Lengyel Önkormányzat a pesti Duna palota aulájába meghívtak  a magyarokat és a lengyeleket egy közös ünneplésre, amelyet a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából szerveztek.

A találkozó rendkívüli volt, ugyanis a „Wesele w Ojcowie” (Ojców-i lakodalom) című balett előadásban fellépett a Cracovia Danza Udvari Balettársulat.
A „Wesele w Ojcowie”, amelynek a zenéjét Karol Kurpiński és Józef Damse szerezte, az első lengyel nemzeti balettmű. A Cracovia Danza Udvari Balettársulat több évtized elteltével ismét színre vitte ezt a remekművet. A Krakkó melleti Ojcówban játszódó lakodalom táncos történetének az ősbemutatója 1823-ban volt a Varsói Nemzeti Színházban; a darab a lengyel nemzeti tudatot szerette volna tükrözni. Az előadás átütő sikert aratott – a XIX. században a varsói színpadon több, mint 400-szor adták elő. A „Wesele w Ojcowie” sikere akkora volt, hogy az itt látható táncok eljutottak a szalonokba és a báltermekbe. Ezt a remek balettelőadást külföldön is láthatták: még a XIX. században a lengyel táncok meghódították Oroszországot , a két háború közötti időszakban pedig az előadás látható volt többek között New Yorkban vagy az Azúr Parton. A háború után a színházak többször visszatértek a darabhoz, de ezt 1989 után csak a Mazowsze együttes adta elő. A balettelőadásnak több koncertváltozata is volt. A Cracovia Danza előadásában a színpadon megelevenedik a mazurka, a krakowiak, a polka és a mars tánc is. Leszek Rembowski koreográfiája a régi lengyel táncfeljegyzéseken alapul. Az előadásnak egy nagyon fontos eleme a zene – amely eredeti balettmuzsika zenekari előadásban, ehhez jönnek a hagyományos lakodalmi éneke, amelyeket Magdalena Wieczorek-Duchewicz énekel.
A Fővárosi Lengyel Önkormányzat által, az ünnepségre meghívott lengyelekkel és magyarokkal megtelt a Duna palotai terem, a vendégek soraiban pedig helyet foglalt Jerzy Snopek nagykövet a feleségével, Szalay-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes, dr. Csúcs Lászlóné Halina lengyel nemzetiségi szószóló, az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői és az V., valamint a X. kerületi önkormányzatok képviselői. Azt est házigazdája a FLÖ elnöke, dr. Várnai Dorota volt.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.