Válasszon nemzetet

Menüpontok

A Mennyei Század hőseinek emléknapja

A magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat február 20-án megemlékezett a Mennyei Század hőseiről.

Az ukránok ezen a napon tisztelegnek a Méltóság forradalmának hősei előtt, akik óriási emberi, civil és nemzeti hősiességről és önfeláldozásról, lelki erőről és kitartásról tettek tanúbizonyságot, minek köszönhetően Ukrajnában megváltozott a történelem menete. Emlékeznek a Mennyei Század hőseire, akik az életükkel védelmezték a demokrácia eszményeit, az emberi és szabadságjogokat és Ukrajna európai jövendőjét.

A tiltakozó akciók áldozatait először Tetjana Domasenko 2014. február 21-én írott, A Majdan harcosainak Mennyei Százada című versében nevezte Mennyei Századnak.

A Méltóság forradalmában vállvetve küzdöttek ukránok és zsidók, oroszok és örmények, grúzok és fehéroroszok. Az ukrán föld és egy szabad országban való élet vágya kovácsolta egységbe őket. Kezdetben szabad választásokat követeltek. Aztán már a puszta élethez való jogot. Ezeket az emberek nem tudták legyőzni sem a mesterlövészek golyói, sem az embertelen kegyetlenség. Meghaltak, de nem adták meg magukat…

Így lépett a Majdanra egy újabb század, a Mennyei. Mindegyikük a legdrágábbal, az életével fizetett a meggyőződéséért. Szent kötelességünk megemlékezni ezekről a hősökről. Emlékeznünk kell arra, ki és miért adta az életét. Nem árulhatjuk el őket.

Ez a gondolat szőtte át Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet és Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólójának beszédét. Ezt követően Damjan atya misézett az elhunyt hősök lelki üdvéért.

A rendezvény további részében levetítették az amerikai, angol és ukrán koprodukcióban készült Lángoló tél című dokumentumfilmet. Ez egy filmes krónika, amely bemutatja 2013-2014 telének 93 napját, azt az emberjogi mozgalmat, amely fokozatosan milliók által támogatott forradalomba és polgári engedetlenségbe fordult. A filmben megszólalnak a tiltakozók, és „nagytotálban” láthatjuk a téren zajló eseményeket.

A filmet a világ 190 országában mutatták be. A Lángoló tél az amerikai tv-akadémiától megkapta a The Television Academy Honors elnevezésű különdíjat.

Jevhen Afinejevszkij rendező a következőképpen jellemezte filmjét: „A Lángoló tél élő emlékműve mindazoknak, akik már nincsenek közöttünk, és azoknak is, akik túlélték a Majdant. Ez az ukrán nemzet emlékműve. Döbbenetes volt a Majdanon tapasztalható egység, hogy minden korosztály, minden társadalmi csoport, nemzetiség és vallás képviselve volt. Először láthattam, hogy a templomok megnyílnak, menedékül szolgálnak és kórházként segítenek a rászorulókon. A Majdan győzelme az egységnek köszönhető, és egyedi példáját meg kell ismertetni a világgal”.

A rendezvényen bemutatták A hősök nem halnak meg című fényképsorozatot, melynek megtekintését követően a vendégek gyertyát gyújtottak a hősök emlékére.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.