Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

Karácsonyi szent áldozás a püspökkel

Január 29-én, Budapesten szent áldozásra került sor Joszif Miljan atya kijevi segédpüspök, a magyarországi ukrán görögkatolikus egyház felügyelőjének részvételével.

Az ünnepi eseményre a budai Sevcsenko téren álló Szent Flórián templomban került sor. Ebben a templomban tartja istentiszteleteit a magyarországi ukrán közösség. Az ima kezdete előtt a legkisebbek, a katekézis iskola növendékei köszöntötték a főpapot.

A kijevi segédpüspök miséjén Damjan Haborij atya, a magyarországi ukránok lelki gondozója, Iván Szohony atya, az Ukrán Görögkatolikus Egyház kijevi egyházmegyéjének gazdasági felelőse és Román Ulej atya, a segédpüspök titkára koncelebrált. A szentmisén közreműködött az nemrégiben alakult Novus kórus.

Szentbeszédében Joszif püspök kiemelte: „Ahhoz hogy a világban stabilitás legyen, stabilitásnak kell lennie minden egyes ember lelkében. Amikor az Isten belenéz a szemünkbe és a lelkünkbe, nagyon gyakran válunk kiegyensúlyozottá, nyugodttá, új távlatok nyílnak előttünk, más emberré válunk, más dolgokat helyezünk előtérbe. Ha Isten megszólít bennünket, ha élő a hitünk, akkor megváltozik az életünk, új életet kezdünk. A gazdagságnak egy magasabb szintjére emelkedünk, a lélek gazdagságának szintjére. Valaki értékeli belső gazdagságunkat, hiszen az óriási kincs. Nagyon fontos, hogy kardinális változásokat hajtsunk végre lelki életünkben, és akkor Isten gyermekeivé válunk, megváltoznak a prioritásaink…” A szentmise végén a segédpüspök megemlékezett Kruti hőseiről, és imát mondott Ukrajnáért.

Ezt követően az ukránok átvonultak az ünnep helyszínéül szolgáló terembe, és kezdetét vette a karácsonyi szent áldozás. A hívekhez szólva a főpap kihangsúlyozta: „Most, Karácsony táján azt kívánom, hogy ez az esztendő legyen számunkra a béke éve. A kutatók szerint nehéz évnek nézünk elibe. Kívánom, hogy ez az esztendő legyen számunkra a győzelem éve. Ha mi magunk jók leszünk, akkor ez az év jó lesz mindenki számára a környezetünkben, ha türelmesek leszünk, csökkenni fog a gonoszság az egész világon, ha irgalmasak leszünk és megetetünk legalább egy éhezőt, akkor egy éhezővel kevesebb lesz a világban. Szívünk templomában hatalmas erőtartalékok vannak, ne restelljék a jóságukat, és ajándékozzák meg ezzel a jósággal az embereket, s akkor győzedelmeskedik a jóság és a szeretet. A Karácsony nagy ünnep számunkra, hiszen fényként érkezett meg hozzánk az Isten, és mi is megkísérlünk fénylőbbek lenni. Krisztus születése révén mi is Isten gyermekei lettünk, Isten barátnak tekint bennünket, próbáljunk meg hát barátságban lenni Istennel és egymással. Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok, és Isten áldását kérem Önökre”.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.