Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

Vízkereszt

Nem oly rég még csak készültünk az ünnepekre, s már el is múltak. „Az a harmadik ünnep, a megszentelt Vízkereszt” – éneklik a kolindában. Ez a karácsonyi ünnepkör harmadik nagy ünnepe, amelyet a nép körében neveznek a Jordán napjának vagy Vízkeresztnek. A pravoszlávok és a görögkatolikusok január 19-én ünnepelnek.

Az Úr megjelenésének ünnepéhez szorosan kötődik a nagy vízszentelés szertartása. A keleti egyházban a kereszténység első századai óta szent hagyomány a víz megszentelése. Az évszázadok során számos szertartási forma alakult ki. Népünk a jordáni pillanatoktól kezdve a legkedvesebb ünnepei közé sorolja a Vízkeresztet, hisz a Jordán megszentelt vizének erejében, és nagy becsben őrzi a házában.

A Magyarországon élő ukránok január 18-án a Szent Flórián templomban bemutatott szentmisével indították az ünnepet. A vízszentelés szertartását Damjan atya, a magyarországi ukrán görögkatolikus egyházközség papja celebrálta. A mise után az atya mindenkit meghintett szentelt vízzel, jó egészséget kívánt és Isten áldását kérte a hívekre.

Ezt követően a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat elnöke mindenkit ünnepi vacsorára invitált az Ukrán Kulturális Központba. A vízkereszti vacsorát második szentestének is nevezik. A vendégek kántálva léptek az ukránok budapesti házába, amelyet Damjan atya szintén meghintett szentelt vízzel. A közös ima után mindenki kortyolt a szentelt vízből, majd hozzálátott a hagyományos ételekből összeállított ünnepi vacsorának.

Megjegyzés

A XI. századtól élő hagyomány szerint kétszer, az ünnep előestéjén és az ünnepnapon kell megszentelni a vizet. A XIII. századtól általánosan elfogadott ez a hagyomány. A kettős vízszentelést úgy magyarázzák, hogy az ünnep előestéjén a megszállottakat keresztelték meg, az ünnep napján pedig Krisztus megkeresztelésére emlékeznek. Éppen ezért az első vízszentelésre a templom előterében kerül sor, ahol egykor a megszállottakat keresztelték, a második vízszentelést pedig a folyóknál, forrásoknál vagy pedig a templom mögötti kutaknál végezték.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.