Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

Európa egyik legrégebbi keresztény templomának falán avatott emléktáblát Fazekas Sándor

2017. október 20. 15:20

A bolgár és a magyar nép közel egy évezrede járja közös útját a kereszténység sziklájára épített Európában – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter október 20-án Szófiában, a magyarországi bolgár kisebbség ajándékának, Rilai Szent János emléktáblájának avatásán.

A magyarországi bolgárok ősei, a bolgárkertészek a bolgár nemzet jelentős európai nagykövetei voltak, akiknek nemzedéke Európa-szerte – így Magyarországon is – arról ismertek, hogy megteremtették a modern európai kertészet alapját. Az emléktábla avatásán, ahol beszédet mondott Ilijana Jotova köztársasági alelnök és Valeri Szimeonov miniszterelnök-helyettes, valamint Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is, a magyar agrártárca vezetője aláhúzta, hogy a Bulgáriából Magyarországra érkezett bolgár földművesek szorgalmukról és nagy munkabírásukról voltak ismertek és ezért a magyarság nagyra becsülte őket.

Magyarország első ízben mutatott be hungarikumokat a bolgár nagyközönség előtt a szófiai városi parkban megrendezett „Hungarikumok utcája” fesztiválon. Fazekas Sándor, a rendezvényt megnyitó beszédében elmondta, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye egybefogja a már felfedezett és újra felfedezésre váró hagyományokat, a prémium kategóriájú élelmiszereket, a hasznos találmányokat, a kreatív technológiai vívmányokat, az innovatív műszaki megoldásokat, és nem utolsó sorban természeti kincseinket: elődeink által mindazon ránk bízott értékeket, amelyeket a bolgár érdeklődőknek is figyelmébe ajánlunk.

A rendezvényre látogatók az agrár és élelmiszergazdasági termékek közül megismerhették a tokaji aszút, a magyarországi mézeket, az alakor biosört és biotejet, a fröccsöt, honfoglalás kori köleses ételeket, a kürtős kalácsot, a kunsági ételeket és a karcagi birkapörköltet.

(FM Sajtóiroda)

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.