Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

Az Egység Napja

Ukrajnában ezt az ünnepet minden évben január 22-én ünneplik. 1919-ben ezen a napon jelentették be az Ukrán Népköztársaság és a Nyugat-ukrajnai Népköztársaság egyesülését. Ukrajnában hivatalosan 1999 óta ünneplik az Egység Napját.

A magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat január 28-án, a budapesti Ukrán Kulturális Központban emlékezett meg az eseményről. Az ünnep Olekszandr Hembik ukrán festőművész gyűjteményes kiállításának megnyitójával kezdődött.

Az Országos Önkormányzat galériájában Kravcsenko György, a szervezet elnöke köszöntötte a vendégeket. Ezt követően a moderátor ismertette a művész életútját.

Gembik Olexandr Volinyban született. 1976-ban, grafika szakon végzett az Iván Fjodorov Ukrán Nyomdaipari Főiskolán (most Lvivi Nyomdászati Akadémia). Tagja az Ukrajnai Formatervezők Szövetségének, a Magyar Festőművészek Szövetségének, a Független Magyar Szalon alkotóközösségnek, amely tagja az UNESCO szakmai szervezetének.

Fő tevékenységi területe a grafikai rendszerek tervezése. Számos, Volinyban nyomtatott plakát, szórólap, reklámposzter, leporelló, prospektus és könyv tervezője. 1994 és 1998 között nevéhez köthetők több ukrajnai vállalkozás – Volinyi Agrochim, Szamszon, Apollon, Oleny, Marka-inter – logói.

Könyv tervei: Sevcsenko: Üzenet (1999), Voliny növényritkaságai (1989), Voliny vadvilága (2003), Leszja Ukrajinka: Hét húr (1999), Jurij Pohalcsuk: Chiméra (1993), Valentina Zincsenko: Mályvák a kendőn (2007), M. Bohus: Megmaradni az örökkévalóságnak (2008). Ő rendezte sajtó alá Hartyányi Jaroszlava: Az ártatlan áldozatok emlékére című kötetét (2007).

A kiállítást Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója, az Ukránok Európai Kongresszusának elnöke, az Ukránok Világkongresszusának első elnökhelyettese, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület vezetője nyitotta meg. Beszélt Olekszandr Hembik művészi pályájáról, felhívta a közönség figyelmét az alkotó sokoldalúságára, a különböző irányzatokra és korszakokra, többek közt a magyarországi pályaszakaszára, és az alkotásokkal kapcsolatos személyes véleményét is megosztotta a vendégekkel.

Liliána Hembik, a művész felesége felolvasta Valentina Zincsenko ukrán költőnő A művészhez című költeményét.

Az ünnepség második részében a munkalátogatáson Budapesten tartózkodó Joszif Miljan, a kijevi görögkatolikus egyházmegye segédpüspöke szólt a megjelentekhez.

Utána Kravcsenko György és Hartyányi Jaroszlava beszélt az Egység Napjának jelentőségéről.

Az ünnepség Mihajlo Vihula gitárművész koncertjével folytatódott. A gitáros zeneszerző és pedagógus, számos nemzetközi verseny győztese 2015-ben megkapta a PRO CULTUTA MINORITATUM HUNGARIE kitüntetést.

Mihajlo Vihula zeneszerzői munkásságának része az op.86-os Olja opera, számos hangszeres kamaramű, kórusművek,150 szóló gitárra és gitár együttesekre írt szerzemény, többek közt két toccata, Emlékezés Sevcsenkóra (2002), 3 szonáta, 2 jazz-fantázia (2004-2006), egy 7 egységből álló prelúdium-ciklus (2001-2007), az op. 124-es számú Magyar rapszódia, a Koboz, a 126-os számú Capriccio, az op. 66-os számú Speculum annis quasi Chaconne, valamint dalok és színházi előadásokhoz írt kísérőzene.

Mihajlo Vihula 1981-ben született a kárpátaljai Huszton, zenepedagógus családban. Hétévesen kezdett klasszikus gitár szakon tanulni az ungvári Petőfi Sándor Művészeti Szakiskolában.

1995-ben szerezte első előadói díját Kárpátalján.

1996 és 2000 között az ungvári Állami Zádor Dezső Zeneiskolában folytatta tanulmányait Viktor Román osztályában, később pedig Fedor Szmericskánál.

2000-ben második helyen végzett Rivnében, A szülőföld tehetségei versenyen.

2000 és 2005 között a lvivi Liszenko Állami Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. 2004-ben a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat felkérte, hogy zenetanárként vegyen részt a diaszpórában élő ukrán gyerekek balatoni nyári táborozásán. Ettől kezdve Mihajlo Vihula tevékeny részvevője a magyarországi ukránok művészeti életének. Szólógitárosként, illetve Bernáth Ferenccel kettesben és a Veszelka Táncegyüttessel járja az országot.

2005-ben Magyarországra költözött. A Fazekas művészeti iskolában és a Miskolci Nemzeti Színházban gitárosként kezdett el dolgozni.

Még ebben az esztendőben aktív tagja és közreműködője lett a városi ukrán önkormányzatnak. Zenészként az önkormányzat 30-40 kulturális rendezvényén vett részt.

2008-ban, Siófokon megnyerte a Kálmán Imre nemzetközi zenei versenyt.

2010-ben és 2012-ben Miskolc város önkormányzata a térség legjobb muzsikusának járó díjjal tüntette ki.

Az Ukránok Világkongresszusa 2012-ben Szent György renddel ismerte el az ukrán kultúra népszerűsítéséért és gazdagításáért végzett munkáját.

2013-ban második helyezést szerzett a budapesti MobilArt nemzetközi zeneszerzői versenyen.

Az esten Mihajlo Vihula alábbi szerzeményei hangzottak el: Mikulec Benjámin előadásában a 6. Prelúdium, a Gitárszvit az Ukrán Országos Önkormányzat Ukrán dallamok (Zán Uljana – hegedű, Zán András cselló) együttesének közreműködésével, Szonáta hegedűre és gitárra, Partoral hegedűre és gitárra, M. Szkorik Melódia hegedűre, csellóra és két gitárra, Susog az erdő két gitárra. A műsor Mihajlo Vihula előadásában Az én Ukrajnám című dallal (zene: Mihajlo Vihula, szöveg: M. Romanovics) ért véget.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.