Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

Magyar bolgár barátság napja

Tisztelt Barátaink, kedves Bulgáriában élő Honfitársaink!

Tavaly ősszel mind Bulgária, mind Magyarország parlamentje határozatot hozott arról, hogy október 19-ét a magyar-bolgár barátság napjának szentelik. Október 19-e a bolgár remetének, a bolgár ortodox egyház szentjének, Bulgária védőszentjének, Rilai Szent Jánosnak napja.

A 9. században született, húsz éven át a rilai hegység barlangjában élő remete relikviái az akkori fővárosba, Szerdikába kerültek. Magyarország itt kapcsolódik a szenthez, nem a legnemesebb cselekedettel, jóllehet a történet vége végülis megnyugtató.

Az 1180-as években III. Béla vezetésével egy magyar sereg betört a görög uralom alatt álló bolgár területekre, s többek között magukkal vitték Magyarországra Rilai Szent János ereklyéit, hogy támogatást nyújtson a magyar seregeknek a harcokban. Az Esztergomban elhelyezett relikviák sok csodát tettek, a legenda szerint azonban az esztergomi érsek megtiltotta János tiszteletét, mivel nem tartotta szentnek. Rendelkezése után nem sokkal megnémult, s csak a bűnbánatnak a szent sírjára hullatott könnyei oldották meg a nyelvét. III. Béla értesült az esetről, megrémült, azonnal aranyba és ezüstbe foglaltatta a koporsót, és 1187-ben visszavitette Szerdika városába.

A történelmi kitérő után vissza napjainkba: országaink évente váltva fogják ünnepelni a barátság napját, idén októberben Bulgáriában. Az idei programok:

– Október 18-án 10.00 órakor „Hungarológiai felolvasások” címmel tudományos fórum, 18.00 órakor kiállítás megnyitó a Szófiai Magyar Intézetben. Az 1956. október 23-án kitört forradalomról szóló kiállítást Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya nyitja meg.

– Az ünnephez kapcsolódóan a magyarországi bolgár közösség tagjai zarándokútra érkeznek a Rilai Kolostorhoz, ahol október 18-án 18 órától virrasztáson vesznek részt.

– Október 19-én 20.30 órakor a Magyarországról érkező Meszecsinka együttes lép fel az NDK Sofia Live Club-jában.

– Október 20-án, pénteken délelőtt 11.00 órakor a magyarországi bolgár közössség emléktáblájának avatására kerül sor a Szent Szófia Bazilikában. Ünnepi beszédet mond Ilijana Jotova alelnök asszony és Varga Szimeon parlamenti képviselő.

– Október 20-án 12.30 órakor koszorúzás az 1956-os forradalom emléktáblájánál a nagykövetség épületénél.

– Október 20-án, pénteken délután 15 órakor „Hungarikumok utcája” elnevezéssel fesztivál nyílik a Nemzeti Galériával szembeni téren, a „Gradszka gradinában”. A kóstoltatással-vásárral egybekötött fesztivált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Jordanka Fandakova főpolgármester asszony nyitja meg. Lehetőség lesz nosztalgiázni a régi ízeket illetően, lesz Pick szalámi és Gyulai kolbász, öreglebbencs és Vitéz kürtős kalács, mindezeket leöblíthetjük magyar borokkal, a bátrabbak pálinkával, Zwack-termékekkel, az egészségükre figyelők alakőr bio sörökkel, s mindezek mellé magyaros népi hímzéseket (kalocsai és matyó mintákat) és termelői mézet is árusítanak majd az otthonról érkezők. A vásár péntek délután 15 órától 18 óráig, szombaton délelőtt 10 órától este 18 óráig tart majd. Érdemes kipróbálni a szerencséjüket tombolán, értékes nyeremények találnak gazdára!

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.