Válasszon nemzetet

Menüpontok

A régi naptár szerinti Újév

Az Ukrán Országos Önkormányzat nyáj a régi naptár szerinti Újév köszöntésére invitálta január 14-én a magyarországi ukrán közösség tagjait. Az ünnepségre Heves városában, Budapesttől 120 kilométere került sor, ahol vendégszerető házigazdák, Besenyei Csaba helyi vállalkozó és partnerei, barátai és a városban élők fogadták az ukrán vendégeket.

Az ünnep azzal kezdődött, hogy a magyarországi ukránok csengő hangú kántálással és regöléssel léptek a terembe. Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke újévi jókívánságokkal üdvözölte a vendégeket, majd Damjan atya áldásával, és egy jobb, békésebb és gazdagabb új esztendőért mondott imádságával folytatódott az ünnep.

Az ünnepség zenei aláfestéséről és kellemes hangulatáról a Kárpátaljai Népi Énekkar Ungvárról érkezett ének és zenekara gondoskodott. Előadásukban elhangzottak hagyományos kolindák és vidám dalok csakúgy, mint tüzes népdalok. Egy ungvári táncospár néhány ukrán és magyar táncot adott elő. A közönség lelkes tapssal köszönte meg az ukrajnai művészeknek a csodálatosan előadott dalokat és táncokat.

A múlt évhez hasonlóan az ukrán „régi újév” egybeesett egy magyarországi hagyománnyal, a disznótorral. A hagyományos disznóvágáskor helyben készült finomságok készülnek a friss húsból, melyeket jó étvággyal fogyasztottak az immár közös ukrán-magyar ünneppé kerekedett rendezvény részvevői.

Végignézhették, hogy készítik az ügyes kezű hentesek a hurkát, kolbászt, és sütik a tepertőt, s eközben bárki odamehetett, és megkóstolhatta a készülő ételek bármelyikét. A szakácsok szívesen meghallgatták a véleményünket, rákérdeztek, nem hiányzik-e valami a töltelékből, elég-e a só, a fokhagyma és a többi fűszer. Egy sajátos szakács tapasztalatcserének lehettünk részesei, s mintegy közreműködői a magyar nemzeti eledelek készítésének.

Természetesen nem maradhatott el az ukrán gasztronómiai összejövetelek „főszereplője”, a borscs sem. A hagyományos ukrán ételt Kormányos Olekszandra, az Ukrán Országos Önkormányzat képviselője főzte a vendégseregnek. A borscs az udvaron, nagy bográcsokban főtt, tekintettel a részvevők nagy számára. A főzés bizonyos szempontból művészet, és a borscs igazán remekül sikerült, készítője beleadta szívét-lelkét.

A vacsora után kezdődhetett a mulatság. A tüzes ukrán és magyar dallamok mindenkit felállítottak az asztalok mellől. Igazából kora reggeltől késő estig szólt a dalra és táncra hívó muzsika. A két kultúra élő, minden kényszertől mentes összefonódásának, egymás megismerésének lehettünk a tanúi. Minden nemzet kultúrájában találhatunk különlegességeket, éppen ezért nagyon fontos, hogy az ehhez hasonló közös rendezvényeken megismerjük egymás hagyományait és szokásait, ezzel is gazdagítva a sajátjainkat.

Hazaúton az ukránok vidáman kántáltak, viccelődtek, dalokkal hangolódtak az új esztendőre.

Szívből köszönjük az ötletgazdáknak, a vendégszerető Besenyei Csabának és kollégájának, Sárándi Istvánnak, valamint barátaiknak és a város lakóinak a remekbe sikerült ünnepet, az ajándékokat, a jó hangulatot és a közösségi élményt.

A legjobbakat kívánjuk mindnyájunknak! Minden jó cselekedet százszorosan térül meg.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.