Bolgár Bolgár
Görög Görög
Horvát Horvát
Lengyel Lengyel
Német Német
Örmény Örmény
Roma Roma
Román Román
Ruszin Ruszin
Szerb Szerb
Szlovák Szlovák
Szlovén Szlovén
Ukrán Ukrán

Ukrán Karácsony Budapesten

Január 7-én, a Budapesten és környékén elő ukránok a betlehemi csillag fényében ragyogó közös asztal körül ünnepelték az egyik legnagyobb keresztény ünnepet, Krisztus születésének napját.

Az ünnep előestéjén az ünnep háziasszonyai, a Vörös rutafa csoport tagjai hozzáláttak a karácsonyi ételsor elmaradhatatlan alkotó elemének, a „kutyának” az elkészítéséhez. Amíg a „kutya” főtt, a dió pirult, a mák és a mazsola puhult, az asszonyok karácsonyi dalokat énekeltek, beszéltek családjaik és a régi otthon karácsonyi szokásairól, készítették a karácsonyi csillagokat a kántálóknak.

Az ünnep január 7-én szentmisével kezdődött, melyet Damjan Haborij atya celebrált a Novus kvartett közreműködésével. A mise végén Damjan atya felolvasta Szvjatoszlav Sevcsuknak, az ukrajnai görögkatolikus egyház elöljárójának karácsonyi üdvözletét. A mise karácsonyi jókívánságokkal és kántálással ért véget.

Ezt követően kezdetét vette a hagyományos családi vacsora, melyen száznál több, Magyarországon élő ukrán vett részt. Damjan atya megáldotta az ételt és a jelenlévőket. Az asztalon gyertyák égtek, illatozott a „kutya”, a különféle hagyományos derelyék, a töltött káposzta, a mákos és mézes sütemények. Így ünnepelték a Karácsonyt a Magyarországon élő ukránok.

Eljöttek az ünnepre a kántálók – a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat égisze alatt működő vasárnapi iskola tanulói –, akik Krisztus születését dicsőítették kántálásukkal. A gyerekeket Petrovszka Viktória, a Vörös rutafa csoport vezetője készítette fel.

A kántálást a felnőttek, a Novus kvartett folytatta, majd igazi nagycsaládként mindenki bekapcsolódott az éneklésbe.

Így ünnepeltek az ukránok, így dicsőítették Krisztust és léptek át az új esztendőbe, kérve a Szent Családot, hogy hozzon szebb, jobb világot Ukrajnába.

A közös családi Karácsonyt a fővárosi ukrán önkormányzat, valamint a ferencvárosi, erzsébetvárosi és kőbányai ukrán önkormányzatok szervezték az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület támogatásával.

Megosztás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.